"ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΥΑ ΙΤΕΩΝ ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ" ****

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Πίεση στην Τουρκία για την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών


Η Τουρκία συμφώνησε με αντάλλαγμα την κατάργηση της βίζας στην επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών.
Την Τετάρτη το Κορεπέρ- η μόνιμη αντιπροσωπεία στην ΕΕ στις Βρυξέλλες- εξουσιοδότησε την Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για το επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών, που αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς. Σημειώνεται ότι το 75% των παράνομων μεταναστών που περνούν σε έδαφος της ΕΕ ετησίως, περνούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Σήμερα, στις Βρυξέλλες ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας, ο Τούρκος πρέσβης μονόγραψε την απόφαση με την οποία η Άγκυρα αποδέχεται τη συμφωνία για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών.
Αντ’ αυτού, η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι θα διευκολύνει τους Τούρκους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη με απώτερη κατάληξη την κατάργηση της βίζας. Αρχικά, για τα πρώτα 2,5 με 3 χρόνια η ΕΕ θα διευκολύνει την έκδοση βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ενώ μετά από αυτό το διάστημα θα περάσει στην πλήρη κατάργησή της.
Η απόφαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο, όποτε και θα υπογραφεί από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.
Σημειώνεται ότι πάνω στην απλούστευση των ταξιδιωτικών διαδικασιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ διαφωνούσαν οι Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία. Η χρυσή τομή βρέθηκε με την μονογραφή του Τούρκου πρέσβη στην Κορεπέρ και το μεταβατικό διάστημα των 2,5- 3 ετών.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως ένα «ιστορικό βήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...